- Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is niet te spreken over de aangescherpte coronaregels.
- Meerdaagse evenementen zijn in ieder geval tot en met 13 augustus verboden, daarna bekijkt het kabinet de situatie opnieuw.
- Dat betekent dat Lowlands slechts een week van tevoren weet of het festival door kan gaan.
Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg is “laaiend” op het kabinet en de nieuw aangekondigde plannen. Vrijdag werd tijdens de persconferentie bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer worden gehouden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren.
Lowlands zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten.
“Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: ‘je ziet maar hoe je het oplost'”, zegt Van Eerdenburg. “Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit.”
Opmars van de Delta-variant
Het kabinet scherpt de coronamaatregelen aan vanwege de opmars van de Delta-variant van het coronavirus. Die verspreidt zich sneller dan de modellen hadden voorspeld.
Maar met name onder jongeren, die nog niet volledig gevaccineerd zijn, lopen de besmettingscijfers explosief op. Het RIVM meldde vrijdag bijna 7.000 positieve tests. Dat is ruim zeven keer zo veel als een week geleden. Het gaat vooral om twintigers en veel mensen hebben het coronavirus opgelopen in de horeca.
Daarom grijpt het kabinet in bij uitgaansgelegenheden. Cafés moeten weer om middernacht de deuren sluiten. Bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben op anderhalve meter van elkaar, liveoptredens en harde muziek zijn niet toegestaan. Nachtclubs en discotheken moeten helemaal dicht.
Voor evenementen, culturele instellingen en sportwedstrijden gaat eveneens een strenger regime gelden. Ook daar moet iedereen een vaste zitplaats hebben en afstand houden. Meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet.
Garantiefonds dekt niet alles
Demissionair premier Rutte snapt dat de maatregel hard aankomt bij de evenementensector. Het kabinet probeert de organisatoren zo goed mogelijk te helpen met financiële steunpakketten, zei hij. Ook is er een garantiefonds opgetuigd voor de evenementensector.
Eind maart maakte het kabinet bekend dat de overheid vanaf 1 juli grotendeels garant staat voor de gemaakte kosten als een concert of festival toch niet kan doorgaan als gevolg van de coronacrisis. Daarvoor werd in totaal 385 miljoen euro opzij gezet. Onduidelijk is nog of een festival dat deels doorgaat of minder publiek kan verwelkomen ook een beroep kan doen op het garantiefonds.
Volgens Lowlands-baas Van Eerdenburg dekt het fonds niet alle schade. "De Engelse artiesten vallen niet onder het garantiefonds", aldus Van Eerdenburg, verwijzend naar onder anderen Liam Gallagher, Stormzy en The Chemical Brothers. "Dat zijn de duurste artiesten die we geboekt hebben. Het is werkelijk waar schofterig."
De nieuwe maatregelen kunnen er sowieso voor zorgen dat het flink in de centen loopt voor de Lowlands-organisatie, want de opbouw is al begonnen.
ID&T spant kort geding tegen overheid aan
Ook festivalorganisator ID&T is boos over het aangescherpte coronamaatregelen. "Het is een disproportioneel besluit", zegt CEO Ritty van Straalen tegen persbureau ANP. ID&T organiseert onder meer de festivals Defqon.1 Weekend Festival, Mysteryland, Awakenings, Sensation, Thunderdome, Welcome to the Future, Amsterdam Open Air en Milkshake.
De festivalorganisator spant een kort geding aan en eist daarin een duidelijk besluit vanuit de overheid: het laten doorgaan van festival onder Fieldlab-voorwaarden of dat de overheid verantwoordelijkheid neemt. "Dat laatste is het betalen van onze rekeningen door middel van het garantiefonds", stelt Van Straalen.
"We hebben ons tijdens de Fieldlab-evementen hard ingespannen samen met de overheid en we hebben hier samen conclusies uit getrokken. Nu trekt de overheid de handen ervan af en laten ze ons bungelen", vindt Van Straalen.
Fieldlab Evenementen heeft tijdens de coronacrisis testevenementen opgezet. Daarbij werd gekeken naar hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd konden worden. Het ging bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen.
Begin volgende week ligt het kort geding bij de rechter. "We willen nu duidelijkheid", zegt Van Straalen. "We kunnen niet iedereen tot 14 augustus aan het lijntje houden. Ze kunnen ons niet meer laten bungelen."
Niet doorgaan Solar Weekend 'een mokerslag'
De organisatie van het festival Solar Weekend heeft boos en verslagen gereageerd op de aangekondigde coronamaatregelen. Die betekenen dat het festival in Roermond, dat van 29 juli tot en met 1 augustus zou plaatsvinden, niet kan doorgaan. "G*dverdomme, een mokerslag", reageert de festivalorganisatie op Instagram.
De organisatie zegt sprakeloos te zijn. "Het besluit is daar en is dus helaas niet anders, Solar Festival 2021 mag niet doorgaan."
Hoewel de verslagenheid groot is, richt de festivalorganisatie zich op de toekomst. "De blik gaat op vooruit. We blijven als bedrijf en team de liefde voor ons Solar Festival uitdragen!" De organisatie heeft het over een "enorme klap" die als team verwerkt moet worden. Tickethouders krijgen "binnen nu en twee weken" bericht over het verplaatsen van Solar 2021 naar volgend jaar.
Festivaldirecteur Joop Soree hield het vrijdag niet droog tijdens de persconferentie van het kabinet. "Het is een mokerslag. De impact van dit zwabberbeleid is gigantisch", zei Soree tegen 1Limburg. De festivaldirecteur is "furieus" op het kabinet. "Kort voor de wedstrijd trekken ze de stekker eruit en dat half augustus 'even gekeken' wordt hoe dan eventueel verder. Daar kunnen wij als branche niks mee. Wij kunnen onze deuren niet één dag opengooien en de volgende weer dicht. Dit is echt een nekslag voor de hele branche."